Mellgrens Historia

Mellgrens i nutid

Hej och välkommen till AB Eric Mellgrens Snus och Tobaksfabrikater, bolaget som har tillverkat och levererat tobaksvaror sedan 1823.
Mellgrens historia är både lång och spännande och det är många Svenskar som någon gång har använt sig av produkter som har sitt ursprung hos Mellgrens.
Göteborgs Prima Fint Snus och Rapé är varumärken som används fortfarande.
Läs gärna avsnittet om Mellgrens historia under rubriken "Mellgrens historia"

Den 7 december 2012 slog vi upp portarna till den nya butiken på 260 m2 och uppdaterade samtidigt varumärket till Mellgren’s Fine Tobacco.
Butikens fokusområden är Cigarrer, Pipor, Piptobak, Snus och allt däromkring.
Förutom detta finns det rakartiklar och after shave från anrika märken i England.
I humidoren som är 10 meter lång finns det mer än 15000 cigarrer från de flesta kända tillverkarna samt ett fullständigt sortiment från cigarrmärket Padron som vi också är agenter för.

Vi är en av de få butikerna i världen som kan stoltsera med att ha ett fullsortiment av Padron.
Vi är inte sämre på Pipor utan har redan idag de flesta svenska pipmakarna i sortimentet samt mycket mer. Vårt sortiment av piptobak är stort och du kan bland annat finna Cornell & Diehl och G.L. Pease berömda piptobak. 

Hos Mellgren’s kan du förutom att botanisera runt i sortimentet och dricka en kopp kaffe från da Matteo även röka en cigarr eller pipa.
I vår röklounge på 100 m2 kan du avnjuta en cigarr eller pipa i en avslappnad och lugn miljö. Ibland med något spännande på vår storbildsskärm eller musik från vårt högklassiga ljudsystem.
Mer information om Loungen hittar du på hemsidan under rubriken Lounge. 

Nyfiken på våra event i vår lounge, se eventkalender.

Mellgren’s mål är att vara bildande, alla är inte kunniga på cigarrer, pipor, piptobak, snus och allt runt omkring ämnet. Vi vill vara länken till våra kunder och dela med oss av  all den kunskap vi kan.

Med vänlig hälsning
Mellgren’s Fine Tobacco, bolaget med Passion för sensationer

Mellgrens Historia i korthet

Mellgren’s är Sveriges äldsta tobaksbutik och ett av Sveriges äldsta varumärke.
Mellgrens Snus och Tobaksfabrik startades 1823 av Eric Mellgren, född 1799 i Uddevalla.
Grunden till bolaget var Snus och Spunnen Tobak. Produktsortimentet utökades under åren med piptobak och cigarrer.
Bolagets säte var Vallgatan 40 i Göteborg fram till 1915 då Svenska Staten köpte upp alla Tobaksfabriker. Efter uppköpet flyttades butiken till Vallgatan 38 och en trotjänare A E Johnsson tog över affärsverksamheten.
Mellan 1915 och 1919 ingick Eric Mellgren Jr. i Svenska Tobaksmonopolets Styrelse.
Mellgrens var tidvis Sveriges största producent av Snus och bland annat härstammar Göteborgs Prima Fint och Göteborgs Rapé från detta bolag.
Varumärket har funnits i obruten längd sedan 1823 och 2012 ombildades bolaget till Mellgrens Snus & Tobaksfabrikater med varumärket Mellgren’s Fine Tobacco and Great People Since 1823.

Mellgrens historia är lång och spännande som vi ständigt forskar om. Vi har än idag stämplar, burkar och dylikt kvar i butiken för påseende men historien om varumärket måste skrivas ned.

Tills det är klart lägger vi ut en artikel som publicerades i Göteborgs Posten 1997.

Artikel från GP

Med näsa för snus

Än väcker Mellgrens Göteborgssnus varma känslor, i såväl hjärtan som under läppar. Färre känner idag till att en av våra större snusfabrikanter var kvinnan Hulda Mellgren. Det klarade hon, trots att hon som 38 åring blev änka med elva barn.
Hennes snusproduktion började egentligen med svärfadern Eric ”1799-1848”. Han var från Uddevalla och började som handelsbetjänt hos Magnus Fiedler, där han lärde sig grunderna i snustillverkning.
Eric tog 24 år gammal över sin fars kolonialvarufirma och några år senare började han att mala snus. De första åren 800 kilo om året, för att 1840 klara fyra ton med hjälp av två anställda.
När Eric Mellgren avlider tar sonen August över. Han köper in fastigheten Vallgatan 40, senare även nummer 38, och installerar en ångmaskin. Produktionen stiger ytterligare och antalet anställda är uppe i 120 och snustonnaget 17.
Det var med andra ord gyllene tider för snusfabrikanter, särskilt som det bara fanns en allvarlig konkurrent i branschen. August ”1829-1877” gifter sig med tio år yngre Hulda ”1839-1918”, dotter till major Olof Johan Hanson från gården Sollum i Hjärtum vid Göta Älv.

När maken dör har Hulda hunnit föda ett barn per år och samtliga är under 18. Barnen hette Marie-Louise, Hulda, Erik, Anna, Gärda, Anders, Elin, Ingeborg, Jeanna, Augusta, Märtha och Karin. Hulda var tvungen att följa tre av dem till graven.

Två svågrar hjälper till en början änkan att sköta ruljansen, en har hand om butiken och den andre fabriken. I handlingarna från 1882 är det Hulda med de två sönerna Erik och Anders som äger firman. Det Mellgrenska företaget växer under Huldas ledning och 1885 tillverkas 96 ton snus och fem år senare 115 ton.
Sortimentet breddas och vid sekelskiftet produceras femton sorter. En liten andel med tanke på att det fanns 103 olika snussorter i Riket vid sekelskiftet, förpackade i sammanlagt 360 olika stora förpackningar.
Bara Mellgrens snus såldes i 14 storlekar, från dosor på 50 gram upp till paket om 24 kilo. Snuset var mycket lokalt förankrat. I Göteborg, som var rikets snusmetropol nummer ett, dominerade Göteborgs Prima Fint och Göteborgs Rapé stort över andra.
Medan Ettan, Tvåan och Trean var kvalitetsbeteckningar, använda av många fabrikanter, stod Prima Fint och Fint för snusmjölets finhetsgrad. Det franska ordet rapé härstammar från att man under 1700-talet rev sitt eget snus med en liten rasp.
När tobaken raspades samlade man upp det rivna snuset ”rapén” i en behållare och lade över det i dosan. Det moderna Göteborgs Rapé är dock inte längre rivet, utan ett grovt, aromatiserat snus, med majoriteten av kunderna inom Göteborgsregionen.

År 1900 säljer Hulda såväl firma som fastigheter till sönerna. Hon var en mycket handlingskraftig kvinna med ett ovanligt klart förstånd förenat med hjärtegodhet och uppoffrande kärlek, skriver släkten.
Ungefär samtidigt såg sig statsmakterna om efter nya pengar till den första folkpensionsreformen. De sneglade snabbt på snus och tobak varpå 49 större tobaksfabrikanter, varav hälften tillverkade snus, slöt sig samman i ett företag. Förenade Svenska Tobaksfabriker.
Företaget gick dock inget vidare och 1914 beslutade riksdagen att all tobakstillverkning skulle monopoliseras.
Göteborg hade elva tobaksindustrier och efter monopolet lades alla utom en ner. Sedan 1968 är dessutom all snusproduktion koncentrerad till Göteborg.
När Hulda var färdig med snuset och tobaken flyttade hon till gården Sollum. Den brukade hon fram till två år före sin död 1918.
Några år tidigare hade hon donerat en grundplåt till Hjärtums barnhem. Syftet var att församlingens underhållna barn från fattiggården, skulle slippa de ”äldre hjonens demoraliserande inflytande”

Av Huldas och August alla barn har det med åren hunnit bli en stor släkt, drygt 300 barnbarnsbarnbarn och i Högsbo Industriområde lever Hulda vidare i namnet Hulda Mellgrens Gata. De är en av de så omstridda gatorna med namn efter kvinnliga industriidkare i stan. Där finns hon i sällskap med Amalia Jönsson, Beatrice Lesslie, Britt Sahlgren, Hulda Lindgren, Ingela Gathenhielm och Lona Knape.

Huldas Sortiment

Vid sekelskiftet kunde Hulda Mellgren locka med följande snussortiment:

Ljust Snus
Bancosnus
Patentsnus
Viktoria Luktsnus
Stockholmssnus
Mörkt Snus
Mörkt S-snus
S-snus
Rapé
Grovt Snus
Fint Snus
Göta Snus
Pärlsnus
Svart Luktsnus
Brunt Luktsnus