Lär dig om cigarrens ursprung

Säkert har du någon gång sett någon fira en händelse med en cigarr, kanske har du till och med gjort det själv? Men var kommer cigarren ifrån och varför används den för att fira? Läs vidare för att ta reda på det.

Visste du att tobaksrökning tros ha förekommit så långt tillbaka i tiden som för 8000 år sedan? Det skulle dock ta ganska lång tid innan cigarren var i var mans hand. Faktum är att cigarren blev populär bland vanliga människor först på 1840-talet.

Med rötter hos den nordamerikanska urbefolkningen

Den nordamerikanska urbefolkningen tros ha nyttjat någon form av cigarr redan för 8000 år sedan. Då bestod cigarren av tobaksblad inlindade i majsblad. När Christopher Columbus gick i land på Bahamasarkipelagen år 1942 bjöd urbefolkningen honom och hans besättning på cigarrer. Det var dock på 1840-talet som cigarrer kom att nyttjas allt mer. Den fick emellertid en del konkurrens när den vanliga cigaretten gjorde sitt intåg efter det första världskriget.

Idag tillverkas cigarrer över hela världen. Faktum är att det faktiskt finns cigarrodlingar här i Sverige, något som kan kännas exotiskt. De flesta tänker nog dock på Kuba när de tänker på cigarrer. I år har har dock skördarna av tobak varit dåliga på Kuba vilket går det svårare att leverera cigarrer till resten av världen.

Varför röks cigarrer vid högtider?

Traditionellt har många högtider firats med cigarrer, till exempel barnafödslar, bröllop och sportframgångar. Här kan du till exempel läsa om hur en jägare firade en ovanligt lyckad jakt med just cigarrer.

Men varför är det så? Det finns inget riktigt klart svar på frågan, men det tros bero på att cigarrer förknippas med lyx och välstånd. En cigarr består av ett ganska intrikat hantverk där tobaksblad har rullats hårt tillsammans. En cigarr är med andra ord mycket svårare att framställa än en vanlig cigarett. Det finns också mycket exklusiva cigarrer som kostar stora summor att köpa. Visste du att den absolut dyraste cigarren i världen kostar 9.000.000 kr? Det är med andra ord en något som röks med vördnad och sparas till högtider.