sluta röka

5 enkla tips för att sluta röka

Försöker du sluta röka? I så fall är du inte ensam. Miljontals människor försöker sluta röka varje år, och många av dem lyckas. Det finns många olika sätt att sluta röka, och vissa fungerar bättre än andra. Här kommer vi att diskutera 11 enkla tips som kan hjälpa dig att sluta röka för gott!

Planera

Om du försöker sluta röka är det första du behöver göra en plan. Bestäm ett datum för när du ska sluta. Detta är den dag då du kommer att sluta röka helt och hållet. Välj ett datum som inte ligger för långt fram i tiden, eftersom det då är mer sannolikt att du håller dig till det om det inte är för långt bort.

Hitta dina triggers

När du väl har en plan är det viktigt att hålla sig till den. Detta innebär att du ska undvika situationer där du normalt skulle röka, t.ex. efter måltider eller när du dricker alkohol. Det är också viktigt att undvika människor som röker hela tiden, åtminstone under de första veckorna efter att du har slutat. Det kan låta hårt men det kommer hjälpa dig bryta vanan. Du kan också berätta för de här personerna så de vet att du slutar och varför du inte kan umgås.

Skapa krav

Det innebär också att du måste berätta för dina vänner och din familj om ditt beslut att sluta så att de kan stödja dig. Detta för att de ska kunna stödja och hjälpa dig undvika cigaretter.

Kompensera

Det kan kännas konstigt att inte ha något att göra på de pauser då du brukade röka. Därför kan du kompensera med att göra annat när du vanligtvis hade rökt. Det kan exempelvis vara saker som att ta en snabb promenad eller att spela ett mobilspel. Ett vanligt problem är att man vill fika eller dricka kaffe istället för cigaretten. Men detta är inte optimalt eftersom en viktuppgång eller koffeinbesvär kan göra att du vill gå tillbaka till cigaretterna.

Nätter är ofta den svåraste tiden att sluta röka. Detta beror på att du är mer benägen att vara uttråkad och inte har något att göra. För att undvika detta bör du se till att du har något att göra varje kväll den första tiden. Det kan vara att titta på en film, läsa en bok eller spela ett spel. Du kan också försöka ta upp en hobby som gör att du kan vara kreativ, till exempel måla eller sticka.

Förbered

Det sista steget i att sluta röka är att förbereda dig mentalt och fysiskt för processen. Detta innebär att du måste göra dig av med alla cigaretter, e-cigg eller askkoppar i ditt hus. Ibland kan det kännas förlösande att ha sönder cigaretterna, just för att mentalt skapa en gräns mellan ditt rökande och ditt rökfria liv.

Där har du det! 5 enkla tips som kan hjälpa dig att sluta röka för gott. Om du försöker sluta röka, kom ihåg att göra upp en plan, hitta dina utlösande faktorer och undvika dem, berätta för dina vänner och din familj, kompensera för de pauser du normalt skulle ta för att röka och förbered dig mentalt och fysiskt för processen. Lycka till!